A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синевирська громада
Закарпатська область, Хустський район

За спалювання сміття настає адміністративна відповідальність!

Дата: 05.08.2021 18:07
Кількість переглядів: 2254

Фото без описуСпалення побутових відходів шкодить природі і мешканцям громади!

Рівень шкоди залежить від складу сміття. Спектр токсичних шкідливих для людського організму речовин, які виділяються при цьому, надзвичайно широкий.

Спалювання пластикового сміття надзвичайно шкідливе як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини. У продуктах горіння містяться дуже небезпечні речовини – оксиди азоту, сірка, феноли, токсичні вуглеводи, канцерогенні діоксини, які можуть впливати на спадковість, не кажучи про сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів.

Відомі випадки отруєння шкідливими речовинами, що виділяються при спалюванні пластикового сміття. Серед них дуже сильна отрута, створена людиною – діоксин, який може накопичуватись в організмі людини, постійно отруюючи та вбиваючи організм.

Спалюване сміття з димом у навколишнє середовище виділяє токсичні речовини. Дим містить пари та тверді часточки, які залишаються у повітрі на довгий час у завислому стані. Ці часточки та токсичні гази негативно впливають на здоров’я населення: виникають подразнення очей, носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль. Це все знижує імунітет людини, часто посилює негативний перебіг хронічних захворювань.

За спалювання сміття настає адміністративна відповідальність.

Так, відповідно до п. 2.5. Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України № 145 від 17.03.2011, забороняється спалювати побутові відходи на об’єктах благоустрою та на об’єктах поводження з відходами, не призначених для цього.

Згідно з ч.2 ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до об’єктів у сфері благоустрою населених пунктів належать прибудинкові території.

Отож, спалювати тверді побутові відходи заборонено, а відповідно за такі дії передбачена відповідальність.

Дії щодо спалювання сміття на прибудинковій території підпадають під кваліфікацію трьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, статтею 52 КУпАП передбачено відповідальність за псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів по боротьбі з бур’янами, що карається накладення штрафу на громадян від п’яти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, відповідно до ст. 82 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Згідно ст. 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь