A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синевирська громада
Закарпатська область, Хустський район

Конкурс юних знавців української мови

Дата: 18.11.2022 11:03
Кількість переглядів: 342

Сьогодні у Синевирській територіальній громаді відбувся ІІ-етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.


Метою конкурсу є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді.
Конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови.

Конкурс проходить у чотири етапи за олімпійською системою: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський.
                    Історія конкурсу:
9 листопада 1999 року стартував перший конкурс, який тепер проводять щорічно.

VII конкурс відкрився 9 листопада 2006 року в Чернігові і вперше проходив без участі Освітньої фундації Петра Яцика (Торонто), якою керує Надія Яцик. Очолювана нею фундація зняла з себе відповідальність за проведення мовного конкурсу, бо, на її переконання, «не може українська діаспора врятувати українську мову в Україні». На її думку, це може зробити тільки уряд України.

Одним із натхненників конкурсу є виконавчий директор Ліги українських меценатів, письменник і громадський діяч Михайло Слабошпицький.

25 жовтня 2010 року міністр освіти і науки України Дмитро Табачник підписав указ, яким фактично ліквідував міжнародний конкурс імені Петра Яцика. Це рішення не підтримала українська інтелігенція та письменники (Дмитро Павличко, Михайло Слабошпицький, Іван Дзюба, Павло Мовчан, Марія Матіос, Василь Шкляр та інші), котрі написали відкритого листа до президента Віктора Януковича з вимогою скасувати рішення міністра освіти.

25 січня 2014 року в Черкаському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради відбувся підсумковий (загальнонаціональний) етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Це був ХІV Міжнародний конкурс


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь