A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синевирська громада
Закарпатська область, Хустський район

Не спалюйте суху рослинність!

Дата: 22.03.2021 21:05
Кількість переглядів: 2027

Фото без описуОстанніми роками навесні спалювання сухої трави, торішнього опалого листя та побутового сміття стало дуже розповсюдженим.


Це небезпечно для людини і природи.

Дим від тліючого листя надзвичайно небезпечний і токсичний.  Він забруднює атмосферне повітря та завдає шкоди здоров’ю людей. Деякі сполуки  здатні викликати ракові захворювання! 

Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф. Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років.


Підпал сухої трави – причина великих пожеж.

Спалювання сухої рослинності може призвести до масштабних лісових пожеж, які дуже важко локалізувати та гасити.


Фото без описуСпалювання листя і сміття заборонено законодавством і карається штрафом.

Розведення вогнищ, спалювання листя, рослинності та сміття заборонено законодавством України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

 Села Синевир і Синевирська Поляна знаходяться в межах територій  природно-заповідного фонду (НПП «Синевир») , тому розмір штрафів складає:

- для громадян: 360-720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  (6120 – 12240 грн.);

 - для посадових осіб: 1260 – 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн.)


Рекомендації  комісії  з питань ТЕБ та  НС Синевирської сільської ради

Питання  забезпечення пожежної безпеки у весняно-літній пожежонебезпечний період було винесено на розгляд комісії з питань ТЕБ та  НС Синевирської сільської ради, засідання якої відбулося 20.03.2021 року (протокол №6) під головуванням заступника Синевирського сільського голови – Бошоти В. В.

На комісії було відзначено необхідність проведення комплексу профілактичних заходів  у весняно- літній пожежонебезпечний період під час  самовільного спалювання сухої трави, листя, залишків сміття.

Особливу увагу комісія з питань ТЕБ та  НС рекомендує приділяти питанням нормативного і правового характеру, удосконаленню системи профілактики, створенню та зміцненню матеріально-технічної бази.


 Що робити із рештками рослинності?

Компостувати. Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, завдяки якому товстий килим опалого листя з легкістю перетворюється на цінне органічне добриво. Тому, якщо ви володієте приватним будинком, то найкращий шлях боротьби з залишками рослинності – їх прикопування або компостування. Листя та всі трав’яні відходи – це продукт, який може перегнивати, добре розкладається в землі і є чудовим добривом для грядок.

Закликаємо вас бути відповідальними, застережливими, обачливими та пильними. Якщо помітили загоряння, відразу ж телефонуйте за номером «101».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь