A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синевирська громада
Закарпатська область, Хустський район

24 травня - День слов’янської писемності й культури.

Дата: 24.05.2022 10:16
Кількість переглядів: 652

24 травня в Україні відзначають День слов’янської писемності й культури. Це свято приурочене вшануванню пам'яті про рівноапостольних Кирила та Мефодія - просвітителів та провідників християнства, які, створивши «кирилицю», заклали фундамент для усіх слов’янських мов.

 

Сьогодні ми маємо не просто мову, а безцінний дар, бо українська – одна з наймилозвучніших і найкрасивіших у світі. У її глибинах – філософський розум, витончений естетичний смак та поетичне чуття.

 

У світі нараховують 315 мільйонів людей, які спілкуються слов’янськими мовами на всіх континентах і в багатьох країнах Європи зокрема. Українська мова належать саме до цього європейського мовного ядра. Більше того, вона увійшла до топ-10 найбільш уживаних у Європі, а 21 березня поточного року, Європейський союз проголосував за приєднання України до спільного мовного простору.

 

Тож бажаємо всім співвітчизникам утверджувати рідне слово, любити його й  берегти, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, духовним джерелом життя й возвеличував Україну та українців.

Нам є чим пишатись!

 

До речі, під час присяги першого президента України Леоніда Кравчука на вірність народові, поряд з Конституцією та Актом проголошення незалежності України лежала розкішно оздоблена рукописна книга. Це було Пересопницьке Євангеліє – перший відомий дотепер переклад євангельського тексту літературно-писемною мовою, який зробили Кирило і Мефодій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь