A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синевирська громада
Закарпатська область, Хустський район

Подорож до озера Синевир

Дата: 19.12.2023 14:44
Кількість переглядів: 135

Фото без описуОдним із найцікавіших та найпривабливіших для туристів місць Закарпаття є чарівне високогірне озеро Синевир. Його ще називають «Морським оком» Карпат. Озеро Синевир знаходиться на території колишнього Міжгірського району Закарпатської області (нині укрупнений Хустський район). Висота цього місця становить 989 метрів над рівнем моря.

 

Від смт. Міжгір’я до озера їхати 32 кілометри. Шлях до нього проходить дуже мальовничою, але не зовсім комфортною дорогою. Тому найкраще добиратися до цього місця на власному позашляховику. Дорога пролягає поряд із струмком Воловець, потім слід різко повернути праворуч і піднятися в гори вздовж мальовничого Синевирського перевалу, що розташовується на висоті 800 метрів. Слід зупинитися на вершині та помилуватися неймовірною красою Карпат! На заході видніється чарівна Боржавська полонина, на півдні розташований хребет Пастуший Верх, на південному сході можна побачити гору Стримбу заввишки 1719 метрів, а на північному боці – величну гору Кам’янку (1578 метрів).

Десь унизу, наче розсипане намисто з перлин, красуються білосніжні будиночки села Синевир, нанизані на блакитну стрічку річки Тереблі. На цій річці збудовано цілий каскад штучних перешкод, які забезпечують сприятливі умови для розведення форелі, яка є головним Карпатським рибним делікатесом.

Відпочинок на озері Синевир

Дорога до Синевиру йде паралельно до річки Тереблі. Позаду залишаємо невелике село Синевирську Поляну з населенням 1354 чоловік та відомою поціновувачам сакрального дерев’яного зодчества Покровською церквою XVIII ст.

Після подолання ще чотирьох кілометрів вгору ми побачимо туристичну базу «Синевир». Це означає, що до омріяного озера залишилося лише півтора кілометри дороги, які варто подолати пішки. За деревами вже відбиваються на поверхні чистої води неймовірні гірські краєвиди. На берегах «Морського ока» розташований дерев’яний готель, ресторан та кілька альтанок.

Вхід на територію озера Синевир платний. Однак, ціни за відвідування цієї мальовничої пам’ятки дуже демократичні. Для дорослих ціна становить – 60 грн., для дітей – 30 грн., а за в’їзд на легковому автомобілі на територію озера додатково потрібно заплатити 75 грн. Кошти йдуть на рахунок Національного природного парку «Синевир», на території якого і розкинулося чарівне озеро.

За бажанням, до центра озера, в якому знаходиться маленький острівець, можна дістатися дерев’яним плотом.

Трохи історії про «Морське око» Карпат

Вчені вважають, що озеро Синевир виникло одразу після завершення льодовикового періоду близько 10 000 років тому. Внаслідок сильного землетрусу гірські скелі піднялися по дорозі водної артерії і стали для неї непроникною греблею.

Площу поверхні озера виміряли у сім гектарів, його максимальну глибину оцінюють у 22 метри, а середню – 8,2 метри. Озеро Синевир є величезним резервуаром прісної води, який оцінюють у 400 000 кубічних метрів. В озері мешкають два різновиди риб – голяк та форель.

Внаслідок відсутності хлоридів, вода в озері незвичного смаку. Влітку сонце прогріває воду лише до +20ºС, якщо пірнути глибше, то Вас неприємно здивує надзвичайна прохолода. Температура води тут складає чотири-п’ять градусів за Цельсієм. У спокійних водах озера відображаються створені у 1984 році скульпторами Іваном Бровді та Михайлом Саничем фігури Сині та Вира.

Більше інформації про озеро, неймовірні фотта  і можливості відпочинку читайте на сайті наших парнерів         

Автор Віктор Шатров, Go-To.Rest   
https://go-to.rest/location/transcarpathia/synevyr/

 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь