A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синевирська громада
Закарпатська область, Хустський район

Селекція та насінництво картоплі – база для стабільного врожаю

Дата: 18.04.2024 14:57
Кількість переглядів: 31

 Фото без описуЗа тривалого періоду репродукування картоплі якісні характеристики насіннєвого матеріалу поступово або швидко (залежно від кліматичних та технологічних умов вирощування) погіршуються. 

Зниження врожайності картоплі в процесі її репродукування пов’язане з вегетативним способом розмноження — у бульбах накопичується і розмножується інфекція (головним чином вірусна), яка передається до наступного покоління, насіннєвий матеріал фізіологічно старіє і втрачає продуктивність. Зрозуміло, що без селекції – науки про методи створення нових і поліпшення існуючих сортів рослин необійтись.

 

Основною складовою системи насінництва картоплі є оригінальне і елітне насінництво, оскільки реалізація потенціалу сорту можлива лише на основі високопродуктивного садивного матеріалу. Це є надзвичайно важливо, тому що культура картоплі базується на вегетативному розмноженні і потребує постійного сортооновлення і сортозаміни. Характерною особливістю сучасного інноваційного розвитку насінництва картоплі є виробництво садивного матеріалу нових високопродуктивних сортів, які відзначаються підвищеною адаптивною здатністю в певних ґрунтово-кліматичних та фітосанітарних умовах, а також їм властиві цінні господарські ознаки як основи передумов їхньої комерційної привабливості. Вирощування картоплі майже в усіх регіонах України сприяє створенню й впровадженню в виробництво великої кількості сортів вітчизняної селекції, які належать до різних груп стиглості, напрямів вирощування, а також мають різноманітний адаптивний потенціал до ґрунтово-кліматичних умов нашої країни.Фото без опису

 

Разом з тим велика кількість сортів, при створенні яких використовують різні методи та вихідні форми, потребує їх ретельного та багатостороннього вивчення в певному регіоні, оскільки сорт – дешевий і доступний засіб підвищення урожайності . Тобто за таких умов найбільш ефективний шлях рентабельного ведення картоплярства – використання високопродуктивного насіннєвого матеріалу сортів, що мають попит у виробництві в даних ґрунтово-кліматичних умовах. Таким садивним матеріалом є бульби високих репродукцій, отримані при розмноженні еліти, відтвореної на основі клонового добору або оздоровленого матеріалу. Водночас переважна більшість виробників картоплі використовує для садіння несертифікований матеріал багаторічних репродукцій, який значною мірою уражений вірусами, бактеріями і грибами. У першу чергу це пов΄язано з виробництвом недостатньої кількості еліти та практично відсутністю репродукційного насінництва, що гальмує використання нових сортів, які відзначаються високою врожайністю завдяки підвищеній стійкості до фітопатогенів та шкідників картоплі.

 

Після придбання якісного насіннєвого матеріалу, з метою підтримання його продуктивності, потрібно виконувати комплекс заходів щодо збереження насіннєвої картоплі від швидкого виродження.

Картопля як рослина, що розмножується вегетативно, надзвичайно сильно реагує на умови вирощування, змінюючи залежно від них як урожайність, так і стійкість проти захворювань, насамперед вірусних. Численні досліди з вивчення впливу умов вирощування на насіннєві якості картоплі показали, що сприятливі для рослини агротехнічні та погодні умови позитивно впливають на якість рослини в репродукціях. Водночас різні порушення в агротехніці вирощування та несприятливі ґрунтово-кліматичні умови призводять до зниження продуктивності й інших якостей садівного матеріалу, також посилюють ступінь різних форм виродження.

 

Для підтримання цінних біологічних властивостей сорту застосовують спеціальні насінницькі заходи:

 

— відбір кращих рослин за бульбами та паростками, клоновий добір;

— негативний відбір (вибракування хворих рослин);

— проведення сортових і фітопатологічних прочисток;

— лабораторна діагностика прихованої інфекції та ідентифікація хвороби й вибракування хворих рослин;

— ізоляція насаджень насіннєвої картоплі від джерел інфікування (продовольчої картоплі, індивідуальних городів, насаджень овочевих, парників, теплиць, бур’янів), а також від переносників вірусних та інших хвороб;

— вирощування рослин за оптимальних агротехнічних умов, які сприяють формуванню високоврожайних бульб (невисокі дози азотних добрив та посилене калійне живлення рослин, зрошення, вапнування кислих ґрунтів, науково-обґрунтована сівозміна, органічні та сидеральні добрива, позакореневе підживлення мікроелементами, передсадівна яровизація насіннєвих бульб або повітряний обігрів, раннє садіння протруєними бульбами тощо;

— внесення гербіцидів з метою мінімалізації кількості проходів с/г знарядь у насадженнях, і тим самим зменшення травмування рослин і перенесення вірусів картоплі на здорові рослини контактним шляхом;

— запобігання пошкодженню насаджень і бульб хворобами та шкідниками, обприскування насаджень інсектицидами проти попелиць, починаючи від сходів картоплі до десикації бадилля з інтервалом — кожні 8–10 днів;

— раннє видалення бадилля — на початку відмирання бадилля за наявності під кущем не менш як 70–75% бульб насіннєвої фракції (28–60 мм у найбільшому поперечному діаметрі бульби);

— збирання не раніше ніж за 14 днів після знищення бадилля картоплі.

Довговічність сорту залежить від умов вирощування. Картопля належить до рослин, клітини яких мають низький осмотичний тиск, тому вона нестійка проти змін вологості. Нестача вологи, високі температури повітря пришвидшують виродження картоплі.

Придбаний сорт можна зробити непридатним для подальшого вирощування за рік і, навпаки, забезпечити умови для його тривалого використання.

У виробничих умовах та індивідуальному секторі виробництва для підтримання якісних насінницьких характеристик сорту потрібно застосовувати відбирання кращих рослин та бульб картоплі. І тому завданням сучасної селекції є створення високопродуктивних сортів адаптивних до різних ґрунтово-кліматичних умов вирощування з комплексною стійкістю проти хвороб, шкідників та придатних до механізованого збирання.

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Характеристика рекомендованих для Закарпаття сортів картоплі

селекції  Інституту АР та РР  НААН України

Свалявська

занесено до державного реєстру з 2001 р.

Урожайність – 346 ц/га, товарність – 86%, вміст крохмалю – 20%, вміст вітаміну „С” – 17 мг %, вміст білку – 2,2%, стійкість до вірусних хвороб – 8 балів, стійкість до фітофтори – 3 бали, смакові якості – 9 балів, потемніння м’якуша – 3 бали.

Ужгородська

занесено до державного реєстру з 2005 р.

Урожайність – 378 ц/га, товарність – 88%, вміст крохмалю – 20%, вміст вітаміну „С” – 17 мг %, вміст білку – 2,2%, стійкість до вірусних хвороб – 7 балів, стійкість до фітофтори – 7 балів, смакові якості – 9 балів,  потемніння  м’якуша – 2 бали.

Мукачівська

випробовується в державному сортовипробовуванні з 2006 р.

Урожайність – 446 ц/га, товарність – 94%, вміст крохмалю – 15%, вміст вітаміну „С” – 21 мг %, вміст білку – 2%, стійкість до вірусних хвороб – 8 балів, стійкість до фітофтори – 8 балів, смакові якості – 9 балів,  потемніння  м’якуша – 0 балів.

Городенківська

занесено до державного реєстру з 2018 р.

Урожайність – 320 ц/га, товарність – 88%, вміст крохмалю – 18%, вміст вітаміну „С” – 17 мг %, вміст білку – 2,2%, стійкість до вірусних хвороб – 8 балів, стійкість до фітофтори – 7 балів, смакові якості – 9 балів, потемніння м’якуша – 2 бали.

 

 

Характеристика рекомендованих для Закарпаття сортів картоплі

Інституту картоплярства НААН України

Слов’янка

занесено до державного реєстру з 1999 р.

Урожайність – 500-520 ц/га, вміст крохмалю – 12-13%, смакові якості – задовільні. Морфологічні ознаки – бульби продовгувато-овальні, рожеві, шкірка гладенька м’якуш кремовий. Кущ високий, прямостоячий, сильнооблистнений, стебла гіллясті, лестки великі, світло-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий. Стійкість проти хвороб і шкідників – стійкий проти картопляної нематоди; відносно стійкий проти фітофторозу, фузаріозу і вірусних хвороб.

Тетерів

занесено до державного реєстру з 1999 р.

Урожайність – 400-450 ц/га, вміст крохмалю – 15-16%, смакові якості – добрі. Морфологічні ознаки – бульби рожеві, м’якуш білий. Кущ високий, прямостоячий, сильнооблистнений, стебла слабогіллясті, лестки середнього розміру, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий. Стійкість проти хвороб і шкідників –стійкий проти фітофторозу, стеблової нематоди, кільцевої гнилизни та вірусних хвороб.

Фантазія

занесено до державного реєстру з 2001 р.

Урожайність – 450-485 ц/га, вміст крохмалю – 18-19%, смакові якості – добрі. Морфологічні ознаки – бульби овальні, рожеві; м’якуш білий. Кущ середньої висоти, напіврозлогий, сильнооблистнений, стебла слабогіллясті, лестки великі, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий. Стійкість проти хвороб і шкідників – стійкий проти нематоди; відносно стійкий проти фітофторозу та кільцевої гнилі.

Червона рута

занесено до державного реєстру з 2005 р.

Урожайність – 430 ц/га, вміст крохмалю – 19-20%, смакові якості – добрі. Морфологічні ознаки – бульби коротко-овальні, рожеві; вічка неглибокі, м’якуш білий. Маса товарної бульби 90-98г. Кущ високий, прямостоячий, стебла товсті, без антоціанового забарвлення. Лестки середнього розміру.  Інтенсивність цвітіння низька, віночок квітки червоно-фіолетовий. Стійкість проти хвороб і шкідників – стійкий проти фітофторозу, альтернаріозу, мокрої гнилі, стеблової нематоди.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь